Турция

Празник в Априлци
1 ден

Маршрут:
Варна-Троянски манастир-Априлци-Варна

Дати на отпътуване:
Цена от: 42 лв.
Изпрати запитване
Програма
Отпътуване 05:30ч. от ул.Антим 1 гр. Варна.
По пътя кратки почивки, преди обяд пристигаме в Троянският манастир „Успение Богородично“ който се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален т.е. подчинен е на Патриаршията, а не на Ловчанския владика, а в България има още два такива манастира и това са Рилския и Бачковския манастир. Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Много хора търсят решение на своите проблеми чрез нея, а стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими. Даже преди няколко години се забелязало по иконата да бликат сълзи, които засилили още повече интереса на вярващите към манастира. Всяка година на храмовия празник Света Богородица на 15 август иконата се изнася и хората й се покланят, а през останалото време тя се намира в църквата на манастира.
След Троянския манастир се отправяме към Априлци. Традиционно в Априлци, месни Заговезни се отбелязват с уникалния по рода си кулинарен Празник на сланината и греяната ракия. Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба-конкурс, на която са представени само ястия приготвени със сланина, традиционни гозби и ловджийски мезета радват всички гости дошли на празника.
Участие взимат майстори на вкусния деликатес, местни домакини, които са ненадминати в кулинарните си произведения. За доброто настроение се грижат самодейни състави и танцови групи. Празникът на Сланината и греяната ракия е съпътстван с няколко кулинарни конкурса : за най-дебела сланина, за най-шарена сланина, за оригинален шашлик сланина на жар и традиционни местни рецепти за консервиране на сланина . Специално внимание заслужава т. нар. Бабина гозба, която се приготвя на живо в специален голям 80-литров чорбаджийски тиган , дарен от сем. Ана и Младен Пелови. Рецептата на Бабината гозба е 500 яйца, 20 кг сланина и 30 кг праз лук .
Отпътуване за Варна около 16:00 ч. Пристигане вечерта около 21 ч.

Цената включва:



Цената не включва:



Начин на плащане:




Забележка: